SLUIT SCHERM

Leeftijd en alcohol gebruik

Wist u dat uw ouder wordende lichaam steeds moeilijker alcohol afbreekt? 

Op oudere leeftijd verdraagt het lichaam alcohol slechter. Vanaf 55 jaar bent u kwetsbaarder voor de effecten van alcohol als gevolg van veranderingen in uw lichaam.

Een ouder wordend lichaam heeft minder lichaamsvocht en meer vet, de lever en nieren werken minder goed en de lichaamsweerstand neemt af. Eenzelfde hoeveelheid alcohol leidt bij mensen boven de 55 jaar, in vergelijking met jongere leeftijd, tot orgaanschade, hoger bloedalcoholgehalte, lagere tolerantie en een snellere vergiftiging. U wordt dus simpel gezegd sneller dronken! Met andere woorden: Als u ouder bent dan 55 jaar dan bent u over het algemeen eerder dronken en een kleine hoeveelheid alcoholhoudende drank kan soms al schadelijke gevolgen hebben.

Vanaf 55 jarige leeftijd ervaart u meer negatieve effecten van een drankje. Ook zal het gevoel dat u onder invloed bent van alcohol langer aanhouden omdat de verwerking hiervan langzamer verloopt. Verandering in de hormoonhuishouding naar mate u ouder word: Het lichaam van een 55-plusser werkt anders dan van een jonger iemand. Op jonge leeftijd wordt bij alcoholgebruik meer “endorfine (gelukhormoon) ” aangemaakt dan bij oudere mensen. Bij ouder worden, is de kans aanwezig dat er in plaats van deze gelukstofjes stresshormonen worden aangemaakt.  

Advies alcoholgebruik

De Gezondheidsraad adviseert om geen alcohol te drinken en mocht u toch willen drinken dan is het advies om niet meer dan één glas per dag te drinken. Dit advies geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Dit advies is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur en staat beschreven in het rapport “Richtlijnen Goede Voeding 2015”.

Tips om u uw alcoholgebruik in balans te houden:

  • Voorkom dat alcohol drinken een gewoonte wordt door niet dagelijks te drinken.
  • Drink geen alcohol wanneer u nog moet werken of bij andere verplichtingen of sporten.
  • Wissel alcohol af met het drinken van water of fris.
  • Alcoholgebruik als reactie op stress of persoonlijke problemen is riskant. Het risico dat je dan steeds meer gaat drinken is groter. Ook kan het een gewoonte worden om bij spanningen te gaan drinken.  
  • Let op alcohol bij medicijngebruik. Alcohol kan de werking van een medicijn verminderen of de bijwerkingen versterken. Bij sommige medicijnen is het verstandig om helemaal geen alcohol te drinken. Raadpleeg de bijsluiter of vraag dit na bij de huisarts of apotheek.
  • Drink niet bij deelname aan het verkeer. Dat geldt ook voor fietsers, scooterrijders en rijden in scootmobiel.
  • Zorg voor alcoholvrije alternatieven. Op www.happydrinks.nl vindt u recepten voor lekkere alternatieven. De laatste jaren wordt het steeds hipper om alcoholvrije dranken te drinken. De belangstelling hiervoor groeit! Vooral alcoholvrije wijn is in opkomst bij slijterijen en supermarkten. Daarvan zijn Nederlanders 37 procent meer gaan drinken. Dat komt vooral doordat het aanbod er hiervoor niet of amper was. Alcoholvrij bier daarentegen heeft een segment dat vijftien keer groter is. Ook daarvan is men meer gaan drinken.

Hoe past Moti55 in dit verhaal

Mensen die eerder deel hebben genomen aan Moti55 zijn hier over het algemeen positief over. Gebleken is dat zij gemiddeld hun alcohol gebruik gehalveerd hebben. Sommige deelnemers zijn helemaal gestopt met alcohol drinken. Ook is hun kennisniveau over alcohol toegenomen en zijn zij regelmatig aan het denken gezet over wat alcohol met je kan doen. De deelnemers wisten bijvoorbeeld niet dat je van alcohol neerslachtig kan worden, slechter gaat slapen of dat het kankerverwekkend is. Stoppen met alcohol en ook minderen levert gezondheidswinst op en zorgt voor een betere kwaliteit van leven.  

Door Moti55 ben ik me gaan realiseren dat mijn vermoeidheid te maken had met mijn alcoholgebruik en sinds ik gestopt ben, geniet ik weer van de kleine dingen en voel ik me weer fit!

Reactie van een deelnemer van het Moti55 programma

Gratis gesprekken

altijd bij u in de buurt

Deelname aan ‘Moti55’ is gratis en de gesprekken vinden plaats op een locatie bij u in de buurt. Klik op de button hieronder om te zien waar u bij ons terecht kan. 


Klik hier om Moti55 te benaderen