SLUIT SCHERM

Heeft u het idee dat u teveel drinkt?

Alcohol drinken doen we al decennia. Het is echt iets dat als gewoon wordt beschouwd. In Nederland drinkt ruim 85 % van de volwassen bevolking alcohol en mensen van 55 tot 70 jaar drinken gemiddeld 7,5 glazen alcohol per week. Als u hierover meer wilt weten dan kunt op de volgende link van het Trimbos Instituut klikken: 
 

Klik hier om de PDF te lezen

Weet u waarom u drinkt?

Iedereen heeft een persoonlijk idee over wat eigenlijk teveel is. Het drinken van alcohol lijkt in onze samenleving een normaal iets te zijn geworden, waardoor het moeilijk te bepalen is of u misschien teveel drinkt. Veel mensen kunnen zich tegenwoordig een leven zonder alcohol niet voorstellen. Hoe is dit voor u? Af en toe een drankje drinken kan natuurlijk geen kwaad, maar drinkt u omdat u bijvoorbeeld het gevoel van stress, eenzaamheid of neerslachtigheid wilt verdrijven, dan kan alcohol wel een probleem voor u worden.
 

Wist u dat het gebruik van alcohol is toegenomen onder senioren? De afgelopen 10 jaar is het aantal gevallen van alcoholvergiftiging onder 55-plussers verdrievoudigd. Ook gebeuren er meer ongelukken door alcohol. Het drinken van alcohol is sociaal geaccepteerd en het wordt over het algemeen niet als een probleem gezien. Hierdoor neigen 55-plussers vaker te denken dat een verslaving aan alcohol hun niet zal overkomen.
Herkent u dit? Naarmate de leeftijd hoger wordt, geeft men regelmatig aan geen idee te hebben wat de huidige norm voor verantwoord alcoholgebruik is. De huidige norm voor alcoholgebruik van de Gezondheidsraad: ‘drink geen alcohol, of niet meer dan één glas per dag’. Ruim een derde van de 55-plussers denkt dat deze norm op twee glazen per dag ligt. Hoe denkt u hierover?  

Gezondheidsrisico’s alcoholgebruik:

Vroeger was alcohol iets voor speciale gelegenheden, maar tegenwoordig heeft bijna iedereen wel alcohol in huis en is het normaal om bij het eten een wijntje te drinken. Doordat alcohol sociaal geaccepteerd is, zijn veel 55-plussers zich niet bewust van de gezondheidsklachten die alcohol kan veroorzaken Alcohol heeft voor velen een onschuldig karakter, maar hoe gezond of ongezond is het nu eigenlijk? Naar de effecten van alcohol op het lichaam is de laatste jaren veel onderzoek gedaan en de resultaten variëren van gezond tot kankerverwekkend. Dit is af en toe verwarrend en vaak hebben we als mensen de neiging vooral te kijken naar conclusies die bevestigen wat wij het liefst willen horen. Een aantal bekende effecten van alcoholgebruik zijn bijvoorbeeld: minder goed slapen, een slechter geheugen, een negatieve invloed op conditie en sportprestaties, alcoholvergiftiging, agressie en ongelukken.



Het meest bekende gevolg van regelmatig alcoholgebruik is aantasting van de lever. Zo kan het voorkomen dat dit kan leiden tot een leververvetting. Een ander gevolg van alcohol is dat de lever gaat ontsteken en minder goed functioneert. Zonder een goed werkende lever raakt het lichaam langzaam vergiftigd en hierdoor krijgen mensen vermoeidheidsklachten. Uit wetenschappelijk onderzoek is ook gebleken dat alcohol een verhoogd risico geeft op het ontstaan van verschillende soorten kanker. Met name in de mond, de keel, de slokdarm, aan de lever of alvleesklier en aan de darmen. De laatste jaren is ook bekend dat alcohol de kans op borstkanker groter maakt. Ook bij lage doseringen (matig alcoholgebruik) kan een verhoogd risico op kanker niet voorkomen worden.

Voorbeelden van lichamelijke en psychische klachten die bij 55-plussers kunnen optreden bij regelmatig alcoholgebruik zijn:

Hoge bloeddruk:

Bij regelmatig alcoholgebruik, loopt u het risico dat u een verhoogde bloeddruk krijgt. Hierdoor kunnen hartritmestoornissen en in het ergste geval zelfs een hersenbloeding ontstaan. Omgekeerd kan bij veel alcohol drinken de bloeddruk plots zeer sterk doen dalen. De werking van zowel bloeddrukverlagende- als verhogende medicatie kan door het drinken van alcohol verstoord worden.


Maag- en darmproblemen:

Alcohol heeft een nadelige werking op het maagslijmvlies en dit kan maagklachten veroorzaken. Door regelmatig alcohol te gebruiken kan de spijsvertering onvolledig zijn en dan krijg je darmklachten zoals diarree of obstipatie.

 

In gewicht bijkomen:

In alcohol zitten vooral veel koolhydraten en weinig voedingswaarde. Hierdoor gaat het drinken van alcohol vaak in combinatie met het eten van snacks. Een van de effecten van alcohol is dat de eetlust toeneemt. Als je meer calorieën binnenkrijgt dan je energiebehoefte is, dan wordt het opgeslagen als vet. Bij vrouwen vaak bij de heupen en bovenbenen en bij de mannen vooral in de buik. Hier ziet u wat voorbeelden over hoeveel calorieën er in alcohol zitten en waar u dit mee kan vergelijken:

Droge witte wijn
100 kcal vergelijkbaar met een beschuitje hagelslag

Rosé

106 kcal vergelijkbaar met 3 bitterballen

Rode wijn

123 kcal vergelijkbaar met 1 banaan

Zoete witte wijn

144 kcal vergelijkbaar met een boterham met kaas

Incontinentie:

Alcohol is een vochtuitdrijver. Bij het drinken van bier, wijn of sterke drank maken de nieren meer urine aan. Daarom moet u vaker naar het toilet naarmate u meer alcohol drinkt. Daarnaast vermindert alcohol het signaal naar de hersenen dat de blaas vol zit. De kans op ongewild urineverlies wordt zo groter.

Slaapproblemen:

Door alcohol slaap je makkelijker in, maar het zorgt er wel voor dat u minder goed slaapt. Alcohol heeft een grote invloed op de kwaliteit van uw slaap. Hierdoor krijgen mensen regelmatig klachten van vermoeidheid. Dit heeft uiteindelijk effect op de concentratie en geheugen. Mensen die met alcohol gestopt zijn, slapen over het algemeen beter en dieper. Men voelt zich over het algemeen meer uitgerust en fitter.

Seksuele problemen:

Alcohol verhoogt de zin in seks, maar het vermindert de seksuele prestaties. Bovendien bestaat de kans dat u misschien dingen doet waar u later spijt van krijgt.

Hoog cholesterol:

Regelmatig alcohol drinken verhoogt het cholesterolgehalte. Wie te maken heeft met een te hoog cholesterol, kan het best zo min mogelijk alcohol drinken. Drinkt u toch, beperk dit dan tot maximum een glas per dag en hou zoveel mogelijk dagen alcoholvrij.

Somberheid/depressie en/of angstklachten:

De meeste mensen associëren alcohol met gezelligheid en vrolijk zijn. Het onder invloed zijn heeft deze effecten ook wel, maar alcohol vermindert ook het kritische vermogen waardoor mensen zich sneller gaan overschatten en eerder dingen gaan doen die zij normaal niet snel zouden doen. Veel mensen die alcohol drinken staan er nooit bij stil dat alcohol wel degelijk ook effect heeft als het uitgewerkt is. Naast een kater heeft alcohol ook de eigenschap je ook somberder te maken of angstgevoelens te versterken.


Groter risico op vallen:

55-plussers lopen een hoog risico om te vallen. Vallen is de zesde doodsoorzaak bij mensen boven de 65 jaar. Bijna één derde van de 65-plussers die nog thuis wonen, vallen elk jaar. Ongeveer de helft daarvan valt herhaaldelijk. Alcoholgebruik kan de kans op een val vele malen vergroten.

Alcoholgebruik in combinatie met medicijngebruik:

55-plussers die medicijnen gebruiken dienen extra voorzichtig te zijn met alcohol. De meeste medicijnen moeten, net zoals alcohol, door de lever worden afgebroken. Dit vormt dus een extra belasting voor de lever, met als gevolg dat sommige afbraakstoffen (die soms nog schadelijker zijn) langer in het lichaam blijven. De werking van sommige geneesmiddelen kan afnemen of toenemen na het drinken van alcohol. Het is raadzaam om altijd te controleren wat in de bijsluiter staat over het gebruik van alcohol bij een medicijn. U kunt ook advies bij uw huisarts of apotheker vragen.

Gebruik van medicatie zoals: slaap- en kalmeringstabletten, antidepressiva, angstremmers, anti-epileptische middelen, zware pijnstillers en middelen tegen allergieën zijn medicijnen waarbij het beter is om geen alcohol te gebruiken. Deze groep medicijnen hebben over het algemeen een verdovend effect. Door alcohol te gebruiken zal de verdovende werking toenemen. Hierdoor daalt uw concentratie, neemt de controle over bewegingen af en ontstaat een grotere kans op duizeligheid en evenwichtsstoornissen. Hierdoor vergroot u de kans op vallen of andere incidenten. Ook is het mogelijk dat u moeheid, slaapproblemen depressieve klachten, desoriëntatie en vergeetachtigheid kan bevorderen.

Gratis gesprekken

altijd bij u in de buurt

Deelname aan ‘Moti55’ is gratis en de gesprekken vinden plaats op een locatie bij u in de buurt. Klik op de button hieronder om te zien waar u bij ons terecht kan. 


Klik hier om Moti55 te benaderen